That´s it, sa kommunalrådet Lars Skytt (s)
That's it, sa Lars Skytt i Radio Uppland
2009-04-07 Eftersom beslutsprocessen dragit ut för långt på tiden, främst på grund av interna förbiseenden hos kommunen som förhandlingspart, beslutade SIF BK:s styrelse i förra veckan att inte acceptera ett övertagande av banan redan till nästa säsong. Styrelsen gjorde enhälligt bedömningen att investeringen i ny rörmatta inte praktiskt kommer att hinna genomföras under kommande sommar. Det vore med andra ord oansvarig att kasta sig in i ett sådant projekt under stor tidspress.
Därmed uteblir även den stora besparing som utgjorde förutsättningen för klubben att ta över anläggningen från kommunen.
Klubben vill fortfarande ha en lösning
Klubbens beslut att inte acceptera avtalsförslaget gjorde att frågan nu är avslutad för kommunstyrelsen, eftersom det ju inte fanns något avtalsförslag att besluta om. Vi vill dock påpeka att vi i vårt svar till kommunen ställer oss villiga till fortsatta förhandlingarna om ett övertagande, dock först efter säsongen 2009-2010.
Vi är även villiga att diskutera möjligheterna till en övergångslösning för säsongen nu i vinter, och så vitt vi förstår är det nu Kultur & Fritid som hanterar frågan. Styrelsen återkommer med mer information efter att vi har analyserat det uppkomna läget.
That's it, sa kommunalrådet
Kommunalrådet Lars Skytt (S) intervjuades i Radio Uppland i morse, och här är en utskrift av inslaget:
Bandyplanen i stöpet
Förutsättningarna för bandyn i Skutskär är oklara igen. För trots att allt i slutet av förra året såg ut att vara klart när det gäller Skutskärs bandys övertagande av bandyplanen så ser planerna nu ut att ha gått i stöpet.
Kommunen och föreningen har inte kommit överens och Skutskärs bandy, som spelar i Allsvenskan, menar att kommunen tagit för lång tid på sig att komma till beslut. Lars Skytt, socialdemokratiskt kommunalråd, kan till en del hålla med:
- Den kommunala beslutsprocessen tar tid och dessutom har det ju varit många bud i det här, säger Lars Skytt (S).
När Älvkarleby kommun meddelade att man inte tänkte fortsätta att driva bandyplanen eftersom det kostar för mycket klev Skutskärs bandy in och sa att de kunde tänka sig att ta över. I december såg det ut att vara klart men ju längre förhandlingarna gått desto mer osäkert har läget blivit och nu har det tagit stopp.
Skutskärs bandy tycker att kommunens bud är för lågt och att kommunen dragit ut på processen så länge att det blivit omöjligt att ta över inför nästa säsong eftersom klubben inte hinner göra de investeringar som behövs. Klubben vill i nuläget inte lämna några kommentarer på band men kommunalrådet Lars Skytt säger:
- Det här är en långsiktig satsning som kostar mycket pengar och då måste man ha ett bra beslutsunderlag.
Men om det nu fanns en möjlighet att driva banan vidare och processen tagit så lång tid att det inte längre är möjligt, hur ser du på det?
- That's it.
Fanns det ingen möjlighet att skynda på processen?
- Nej. Vi skulle förankra i vår styrelse och de i sin styrelse och de hade ju möte förra veckan och kom fram till det här, så det är väl så det ligger till, säger Lars Skytt.
Älvkarleby kommun kommer senare i år besluta om det finns pengar till att ordna bandyplanen i vinter och om de ska fortsätta att förhandla med Skutskärs bandy inför kommande säsonger.
Lisa Helgesson

SM 1959...
SIF BK:s svar till kommunstyrelsen Skutskär den 31 mars 2009
Till
Kommunstyrelsen i Älvkarleby kommun
Skutskär Bandys synpunkter på avtalsförslag angående övertagande av bandybanan på Skutskärs IP.
Vid vårt extra styrelsemöte den 30 mars har styrelsen för Skutskärs IF Bandyklubb konstaterat att vi inte kan acceptera Älvkarleby kommuns avtalsförslag gällande ett övertagande av bandyanläggningen på Skutskärs IP.
Vi vill till kommunstyrelsen lämna följande kommentarer till vårt ställningstagande, och sist även ett förslag till lösning på den nu uppkomna situationen.
Bakgrund
SIF BK har sedan i november 2008 tagit fram en omfattande dokumentation i ärendet där vi bland annat presenterat olika förslag för hur ett övertagande skulle kunna gå till. Vi har även utifrån kommunens bokföring presenterat en bild av hur kostnaderna är fördelade mellan de tre nuvarande aktörerna på IP, presenterat fakta om föreningen och även våra framtida visioner. Fram till idag har uppemot 25 sidor dokumentation tagits fram och presenterats för Älvkarleby kommuns tjänstemän och politiker.
Sedan i januari har samtal förts med kommunens utsedda förhandlare Annika Forsberg och Bo Jansson. Diskussionerna med dem har varit givande och konstruktiva och vi har upplevt att vi fått gehör för våra synpunkter. Redan vid vår första träff tydliggjorde vi att vi för vår framtida planering var mycket beroende av en så snabb hantering som möjligt av ärendet, vilket även kommunens förhandlare hade förståelse för.
Kommunstyrelsens arbetsutskott
I Annika Forsbergs uppdrag från kommunstyrelsen ingick att presentera ett färdigt förslag till beslut vid kommunstyrelsens arbetsutskott den 17 februari. Så skedde också, men ärendet ansågs inte vara färdigberett och frågan sköts fram till nästa möte. Enligt uppgift berodde detta på att avtalsförslaget inte innehöll några siffror.
SIF BK fick dock aldrig någon förfrågan om kompletterande material från kommunens förhandlare Annika Forsberg, utan vår uppfattning var att vår dokumentation var tillfyllest. Däremot säger kommunstyrelsens ordförande i Arbetarbladet att "vi vill se ett mer detaljerat förslag med siffror på allt", vilket man alltså inte informerat sina utsedda förhandlare om. Hade vi fått reda på att vår del av dokumentationen var ofullständig hade vi givetvis vidtagit nödvändiga åtgärder så att processen hade kunnat gå vidare.
Detta önskemål från politiskt håll borde således ha framförts till oss via Annika Forsberg, som ju var vår formella förhandlingspart. Det ska även tilläggas att det för SIF BK var mycket svårt att göra en hållbar kalkyl eftersom kommunens nivåer på köpeskilling och driftsbidrag var okända för oss.
Att tjänstemännens underlag till politikerna skulle vara komplett och beslutsmässigt korrekt tog vi för givet eftersom de rimligtvis borde ha kommunicerat kring detta. Vi antog även att politikerna gett sina utsedda förhandlare ett tydligt mandat, och att tjänstemännen även var medvetna om vilka uppgifter avtalsförslaget skulle innehålla för att hålla för politiska beslut.
Ärendet sköts dock vidare utan åtgärd till kommunstyrelsens AU den 24 mars. För att förvissa oss om att inte processen skulle stanna upp ännu en gång lät vi en auktoriserad revisor ta fram prognostiserade balans- och resultaträkningar samt likviditetsbudget för driften av arenan. Denna information mejlade vi den 17 mars på eget initiativ till ledamöterna i AU och vi frågade även om SIF BK behövde inkomma med ännu fler uppgifter. Vi fick inget svar och det tolkade vi som att allt var i sin ordning.
Ingen tillgång till avtalsförslaget
För att vi skulle vara säkra på att även kommunens tjänstemän gjort nödvändiga förbättringar i avtalet besökte vi den 19 mars Toni Holm och Erik Svedman på kommunhuset i Skutskär och bad om att få tillgång till dokumentationen. Avtalsförslaget betraktades dock som ett arbetsdokument och var inte offentlig handling, och trots att vi fört diskussioner om avtalets upplägg sedan i januari gavs vi alltså inte möjlighet att få ta del av innehållet inför arbetsutskottets möte.
Arbetsutskottet återigen
Frågan behandlades därefter på nytt i AU den 24 mars. På eftermiddagen samma dag fick SIF BK:s förhandlare en kallelse till kommunhuset för att direkt på morgonen den 25 mars fortsätta diskussionerna med Annika Forsberg och Bo Jansson.
Först vid detta möte fick vi alltså kännedom om de ekonomiska nivåerna i avtalsförslaget. Vår första träff i förhandlingarna ägde rum den 15 januari, och det är alltså först i detta skede, tio veckor senare, som vår förhandlingspart Älvkarleby kommun väljer att klargöra nivåerna på köpeskillingen och driftsbidraget.
Det skulle nu visa sig att det belopp avseende driftsbidrag som tidigare nämnts muntligen under förhandlingarna (och även i pressen), ca 900 000 till 1 000 000 SEK, nu var ändrat till 700 000 SEK.
Då ska man även ta i beaktande att Älvkarleby kommun enligt avtalsförslaget återtar 430 000 SEK i form av ersättning för personalkostnader, driftskostnader, tomträttsavgift, räntor och amorteringar etc. De återstående 270 000 SEK ska alltså räcka till den fortsatta driften samt till initiering av investeringen.
Efter att vi fått ta del av avtalsförslagets siffror den 25 mars ville kommunen ha våra synpunkter före kommunstyrelsens möte den 6 april. Vi förväntades alltså fatta ett för SIF BK mycket viktigt beslut under mycket stor tidspress.
Beslutsprocessen
SIF BK har hela tiden uttryckt önskemål om en snabb lösning av ärendet, men vi har även varit lyhörda mot vår förhandlingspart och visat full respekt för att kommunala beslutsprocesser kan ta tid. Vi har även under hela tiden stått till förfogande för möten och träffar och vi tycker att vi har tillmötesgått kommunen på ett korrekt sätt.
Vi anser därför att även vi borde bli bemötta med respekt utifrån vår situation, och därför är det ledsamt att konstatera att kommunen som förhandlingspart på grund av otydlig kommunikation internt mellan politiker och tjänstemän har orsakat att ärendet dragit ut på tiden.
Det har dessutom varit komplicerat att förhandla gentemot en part där kommunens förhandlare inte förrän nu, när avtalet var tänkt att skrivas på, från politiskt håll har fått klarlagt inom vilka ekonomiska ramar avtalet ska hamna.
Analys av nuläget
Den uppkomna situationen innebär nu att det har gått alldeles för lång tid för att vi ska hinna med att genomföra den tänkta investeringen i ny rörmatta under denna sommar. Vi hade möjligen, men med viss tvekan, kunnat acceptera avtalets upplägg med fastslagen köpeskilling för anläggningen, tomträttsavgäld och även nivån på det ekonomiska bidraget, men tyvärr är vi nu ute för sent.
Vi klargjorde tidigt att vår enda möjlighet att kunna ta över anläggningen var att investera i ny rörmatta redan till nästa säsong, eftersom vår framtagna kalkyl byggde på att vi med hjälp av de snabba besparingarna skulle kunna finansiera investeringen. Det är alltså meningen att investeringarna ska bli lönsamma på sikt genom lägre kostnader för driften, samt besparingar i att föreningen slipper resa och hyra istider på andra orter under försäsongen.
De sammanlagda besparingarna som beskrivs ovan uppgår första året till ca 450 000 SEK, en besparing som nu tyvärr går om intet.
Kommunens årliga kostnad för driften av bandybanan har visat sig vara 1,4 MSEK. Skulle vi ha kunnat genomföra vår investering i år hade vi redan från och med nästa säsong enligt revisionsbyrån Grant Thorntons kalkyl ha fått ner kostnaderna till 540 KSEK. Med en omedelbar modernisering av anläggningen skulle vi alltså ha gjort en besparing på 60 procent utan inskränkningar i idrottsverksamheten. Vi tror att dessa besparingsnivåer är svåra att nå upp till för andra ideella föreningar inom kommunens kultur- och fritidssektor.
Förslag till temporär lösning
SIF BK har av Annika Forsberg ombetts att komma med besked om hur vi ställer oss till kommunens förslag. Som vi skriver ovan hade vi kunnat acceptera lösningen om den hade presenterats för oss inom rimlig tid.
Som läget är nu vågar vi dock inte ta risken att börja demontera den nuvarande rörmattan samt fortsätta med de omfattande markarbetena. Den entreprenör vi hade tänkt anlita har nu dessutom hunnit boka in personal och maskiner på andra uppdrag, och det är även tveksamt om den nya rörmattan, som tillverkas på anmodan, hinner levereras i tillräckligt god tid.
En stor investering av detta slag får heller inte genomföras under vilka förutsättningar som helst. Ett alltför förhastat handlande skulle i värsta fall kunna få förödande konsekvenser både för SIF BK och Älvkarleby kommun vid ett misslyckande.
Vi föreslår därför:
- Att vi slutför förhandlingen utan överdriven tidspress och enas om ett avtal
angående övertagande. - Att avtalet inte träder i kraft förrän efter säsongen 2009-2010.
- Att en tillfällig lösning förhandlas fram inför kommande säsong.
På så sätt kan vi redan nu börja planera för att hitta fram till en mer hållbar och långsiktig lösning, och det är vår förhoppning att detta går att få till stånd i samarbete med kommunen.
Vi står givetvis omedelbart till förfogande för fortsatta diskussioner angående praktiska lösningar och ekonomiska överenskommelser utifrån detta scenario.
Vi anser att det vore högst rimligt av kommunen att tillmötesgå denna önskan med tanke på att ärendets försening helt har orsakats av interna förbiseenden inom Älvkarleby kommun och därmed legat utanför SIF BK:s kontroll.
SIF BK begär således med stöd av ovanstående att Älvkarleby kommun tar sitt ansvar och tar initiativ till en fortsatt dialog i frågan.
Med vänlig hälsning
SKUTSKÄRS IF BANDYKLUBB
Det känns som om övrig kommentar bara är överflödig... men känner att jag bara måste säga något!
SKUTSKÄRS BANDY är en av de största händelserna inom kommunen genom tiderna. Hur många är det inte som packat sin bandyprotfölj och tagit sig ner till planen genom åren... jublat med framgångar och gråtit med motgångar... engagerat slitis mellan hopp och förtvivlan...
... och att nu bara få höra att "That´s it" från kommunens högst ansvarige politiker Lars Skytt (s). Kan man göra ett mer utalat plumpande än så?
Är det inte dags att avgå, nu får det vara nog!