Barn som far illa, föräldrar, beroende samt deras anhöriga får dåligt stöd i Gävle

Själv kan jag bara konstatera att det inte bara är barnen som far illa i Gävle kommun. Jag möter ju en hel del föräldrar som lever i en tragis "strid" med familjerätten om rätten till sina barn. Föräldrar som enligt min mening inte skulle behöva strida för sin rätt att vara förälder! Det är uppenbara fel i både bemötande och beslut...

En annan grupp som far riktigt illa är missbrukarna i Gävle kommun, jag känner personligen ett antal personer som vill få hjälp att bli av med sitt missbruk som hindras av handlläggare, utredningar, illvilja... Det blir ett spel för galleriet med livet som insats...

Jag, Roger Skärberg, är inte nådig i min kretik till hur ärenden handteras! Det är bra att denna rapport dokumenterar de brister som finns - faran blir att man bara fokucerar på att "rätta till sin misstag" och inte ser andra ärenden...

Känner du dig missnöjd gör en anmälan till Länsstyelsen i Gävleborg, som har ett tillsynsansvar för socialtjänsten är de rekomendationer som jag kan ge, säger Roger Skärberg.

* * *


Gävle kommun brister i samverkan kring barn som far illa. Det visar en ny utredning som också ger förslag på hur Gävle kan bli bättre.
- Vi behöver komma in tidigare och ge familjer hjälp för att minska antalet placeringar, säger Christine Hemborg, socialchef i Gävle.

Att barn och ungdomar far illa kan exempelvis bero på att föräldrarna missbrukar alkohol eller droger, är psykiskt sjuka eller att barnet mobbas i skolan. Oavsett anledning kan familjen behöva stöd och hjälp från flera olika håll; skolan, socialtjänsten, polisen och vården.

Enligt utredaren Agneta Morelli finns det bra exempel på samverkan i Gävle kommun, men överlag är det bristfälligt och ofullständigt.


Ingen helhetssyn

- Det finns former som inte fungerar så väl. Man kanske inte dokumenterar eller så har man inte så mycket samverkan och därför blir det fragmentariskt och spretigt. Det har sagts att det fungerar som öar, men man har ingen helhet, säger hon.


Sekretessen ett hinder

Agneta Morelli konstaterar att det finns mest samverkan kring äldre barn och ungdomar och sena åtgärder när ett barn eller en ungdom redan har hamnat i problem. Flera intervjuade uppger att samverkan är personbundet och hänger ihop med enskilda personers kontaktnät. Sekretess och socialtjänstens tillgänglighet nämns som hinder.


Vill göra mer

Socialchefen Christine Hemborg säger att socialtjänsten måste ta till sig av kritiken. Hon välkomnar rapporten och vill gärna se mer samverkan och tidiga insatser till familjer för att undvika placeringar.

- Vi vet ju att kan man hjälpa barn och ungdomar att växa upp med sina föräldrar är det bättre, säger hon.

Utredning har beställts av kommunstyrelsen. Målet är minska antalet placeringar av barn i familjehem och HVB-hem som kostar socialnämnden 47 respektive 34,4 miljoner kronor per år.


Goda exempel finns

De goda exempel som lyfts fram är Brottsförebyggarna i Gävle, Familjecentralen i Andersberg och Grinden som är en gruppverksamhet för barn och ungdomar som upplevt missbruk, psykisk sjukdom eller våld i familjen.


Utredaren föreslår att Gävle, precis som Västerås och Umeå har gjort, ska avsätta speciella resurser för att arbeta med samverkan kring barn och ungdomar. Hon menar att det krävs en koordinator som får utveckla strukturen.

- Det kräver tid och resurser, det måste göra det, det finns inga genvägar, säger Agneta Morelli.


Skriver Ylwa Karlström i Arbetarbladet 2009-04-16


Kommentarer
Postat av: Ylwa Karlström

Hej Roger. Jag skulle vilja att du tar bort min artikel från din blogg. Det här med upphovsrätt är en känslig fråga för oss journalister. Det är Arbetarbladet som äger rättten till det material jag producerar i tjänsten, och såvida du inte har betalat min chef för att publicera min artikel gör du dig skyldig till upphovsrättsintrång. Du får däremot gärna länka till www.arbetarbladet.se.

Med vänliga hälsningar, Ylwa Karlström.

2009-08-31 @ 14:19:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0