2009, ett år då det ska röstas i EU-valet...

                                             Nu är det ... (bild 1) ... (bild 2) ... du ?!

NU är det dags att fundera på hur man skall rösta i valet till EU... En alldeles för stor fråga och för långt bort från mig, tänker många och "straffar" systemet med att inte berätta vad de anser, dvs låter bli att rösta. Med två månader kvar till valet och ingen debatt är det inte många som känner till att det är dags... Vet du när det är EU-val? (RÄTT SVAR: 7 juni i år, 2009)

Jag menar att det är viktigt att säga sin mening - för att vi skall få behålla vår demokratiska ställning - om inte möjligheten inte används kanske man tycker att det är onödigt att låta folket få säga sitt och "hoppar över" den detaljen i hela EU.

Det är inte så viktigt på vilket parti man lägger sin röst, det viktiga är att man röstar. De flesta partier gillar EU, till och med mitt eget parti, (mp), har övergivit sin inställning mot EU, eller egentligen att driva "Sverige ut ur EU", nu vill man sitta med i makten och vara en av de viktiga...
Det är egentligen bara (v) som står för sitt beslut fast att vara EU-kritisk. Så är din huvudfråga (för eller) emot så är valet enkelt. Lägger du sedan andra politiska värderingar i ditt avgörande då blir det svårare - fler partier att välja bland...

Så är du som jag emot EU och dess inflytande på medlemsstaterna rösta på (v)! De säger i vart fall NEJ till att Sverige borde finns med... Låt oss utmana grannkommunen och bli en kommun som får det bästa valdeltagandet - vilket då tyder på att vi själva vill och kan ta ansvar för våra åsikter! EU-kommissionen kommer ätt lägga massor med miljoner på att "informera" om EU-valet i bland annat Irland för folket är inte medveten om vad EU är... enligt mig är det där man är mest negativ och dessutom visar det... så undra hur man fördelar miljonerna mellan för och emot? Nu ska jag också säga att det är inte det valet handlar om denna gång... nu skall vi välja företrädare till parlamentet - och jag vill vara företrädd av någon som har min grund inställning, EMOT EU och dess maktkoloss - det 349 människor inte kan komma överens om i Stockholm rörande Sveriges väl och ve, ordnar de troligen inte i Bryssel med 18 mandat heller...

Det är egentligen upp till var och en att lägga sin demokratiska röst på vad de anser är rätt och riktigt. Men att tro att man "straffar" systemet genom att inte lägga en röst är inte någon bra idé. Låt oss i stället köa till vallokalerna, se till att så många som möjligt går och röstar.
Sverige kommer till hösten 2009 att bli ordförandeland och styra en hel del frågor som lyfts upp på bordet. Kan ett val komma mer lägligt? Är vi många som har sagt vad vi tycker blir Sverige stärk i sina åsikter... och sitt mandat...


Två nya undersökningar tyder på att valet till EU-parlamentet i juni går mot ett redigt fiasko

Om det vore val till EU-parlamentet i dag, och inte i juni då valet verkligen hålls, skulle bara 34 procent av svenskarna rösta. Det är en rejäl nedgång från redan mycket låga 37,9 procent i valet EU-valet 2004.


Siffrorna presenteras i en undersökning med 1 000 svarande som Novus Opinion gjort åt TCO. Där syns också klara skillnader mellan storstads- och landsbygdskommuner, med 42 respektive 22 procents skattat valdeltagande.

Slutsatserna får stöd i en annan undersökning, gjord av Synovate på uppdrag av tidskriften Fokus. I den vet bara 33 procent att det är EU-val i år, och bara 17 procent vet att valet är i juni. Hälften av de tillfrågade svarar att de inte vet när valet hålls, medan resten gissar på ett annat år.


Här är gruppen över 60 år mer medvetna om EU-valet än vad 18-29-åringar är. En annan stor skillnad hänger ihop med facktillhörighet. Av LO-medlemmar vet bara 26 procent att det är EU-val i år, medan medvetenheten är 43 procent bland Saco-anslutna.

Redan i valet 2004 låg Sverige under snittet i alla EU-länder, som var 46 procent. I Belgien och Luxemburg var valdeltagandet kring 90 procent.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0